HAPPY ANNIVERSARY!

Our flagship Los Olivos Boutique turns 3..

We love the way back journeys, and here’s another.  The “Before and After” story of our Waxing Poetic Boutique in Los Olivos, California (which experienced some major TLC before we opened our doors to the public in  April 2010... read on!). It is every artist’s challenge, and dream: a blank canvas.  For us, this space was it.  A challenge and the most fun we have ever had (until we designed store #2 in Summerland!).  The interior of the boutique consists of a mix of custom woodwork and fixtures that were crafted from locally milled and carved Santa Ynez walnut, Italian artifacts, warm antiques, and lively “frescoupage” wall panels.   The “antiqued-up” décor and friend-crafted interior is a physical manifestation of  imaginative artistry and unique craftsmanship of our jewelry.  Check out the Before and Afters… The Main Floor: We paid homage to Patti’s familial and design roots and created an Italian inspired interior, combining the brand palette of mixed metals with the classical palette of oil paintings and old frescoes to come up with  the color scheme. Local artisan crafted fixtures, industrial antiques, old book, & letters, Italian artifacts and some of Patti’s personal objects were combined to bring Waxing Poetic into the space.

Main floor before Main Floor After
The Main Wall:The one main wall in the store was the perfect place for this large antique Italian armoire.  The back of the armoire was upholstered with a hand-blocked linen remnant from Raoul Textiles.  Custom jewelry stands were assembled from a mix of hand-carved walnut and antique corbels and decorative Italian architectural remnants.  Antique pig skin books and vintage objects create niche displays.  Ephemera from Patti’s collection are tacked to the fabric back, along with the story of the brand’s beginnings.
Main Wall BeforeMain Wall After
Bay Window Nook: “Frescoupage” walls were hand cut and installed on location by designer Stephanie Kheder.  The coffered trim on the panels was milled locally, again from reclaimed walnut wood.  We used 18th century Italian artifacts to create one of a kind mini shelves upon which to perch the jewelry.  The center fixture is a repurposed steel water fountain.  Hand carved local wood sills disguise the plain “contractor” grade windows.  Hand carved cornices with hand-gilt logo shields and metal colored striped scalloped curtains create a warm boutique vibe.
Bay Nook BeforeBay Nook After
Fireplace: The existing fireplace just didn’t work style or color-wise, so it was replaced with custom cut 6 x 12″ (12″ x 12″ tiles cut in half) tiles that were laid in a sleep custom floor-to-ceiling herringbone pattern.  The hearth was also removed so the tile could continue seamlessly to the floor, allowing room for the large display armoire.  The mantle is a piece of old Italian wood trim, customized with hand cut arch detail, upon which a blown up model shot rests.  Bronze library swing-arm lamps, re-upholstered, velvety tufted slipper chairs and an antique Italian hand-painted pedestal create a cozy seating area. Cash Wrap Area: Our cash wrap was custom made to fit the interior by Erich Riedl.  He used mis-matched 18th century Italian wood griffin feet as the base of the piece and created the rest to match, using cool burning LED lights that create a “float” effect.  The mirror was cut to spec and hand-distressed to burn in our logo in a very subtle way.  A small gold Italian regency chandelier from the owner’s childhood home personalizes the space.  Walls are Benjamin Moore “Champion Blue,” one of Waxing Poetic’s signature packaging colors. Chandelier/Ceiling: The chandelier is a reproduction set piece that was found at a local consignment store, re-gilded by Patti, and fitted with silicone-tipped bulbs to create a candle effect.  Looking over the store and blessing it is an 18th century oil painting of the Virgin Mary, from which much of the interior’s classical palette was pulled.  The walls are painted a warm stone color, to bring in more of the brand’s colors and tone down the wood ceiling.
Ceiling beforeCeiling after
So, HAPPY ANNIVERSARY and thanks for the memories!  We heavily-heart Los Olivos (and if this post goes up before May 5… come join our Cinco de Mayo party…  here’s your  invitation)
PREVIOUS POST NEXT POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *